3 belangrijke feiten voor managers bij toenemend verzuim op je afdeling

Geplaatst op 17 februari 2020
Herken je de toename van verzuim op jouw afdeling tijdens deze crisistijd?
Worstelen jouw medewerkers met de werkdruk of zijn ze somber gestemd?
 

“Door de crisis stijgt het aantal burnout gevallen!  Het risico op een burnout in crisistijd is aanmerkelijk groter dan in stabielere tijden “.  Dagblad Noord-Brabant publiceerde  op 19  april 2013 een wetenschappelijke promotie-onderzoek Van Arno van Dam. (Klinisch psycholoog). 
Van Dam noemt als mogelijke oorzaak dat door de crisis werk veel efficiënter moet worden ingedeeld en dat de werknemer daardoor nauwelijks meer kans ziet zijn taken naar eigen inzicht in te delen. Dat kan leiden tot stress en uiteindelijk burnout.


Diederik Gallas, directeur van Gezond Bedrijf,  ziet ook sterke toename door de aanhoudende crisis. Hij benadrukt in een artikel (1 mei 2013) dat veel medewerkers somber gestemd raken, last krijgen van depressies en burnout. Onzekerheid, angst voor baanverlies, minder capaciteit aan personeel, hoge werkdruk en weinig hoopgevend perspectief spelen daarbij een grote rol.

En als dat zo is, wat kost dit extra verzuim je bedrijf dan? Heb jij wel eens uitgerekend wat verzuim je afdeling kost?  Er gaat heel wat geld om in verzuim. De kosten voor onze samenleving  vanverzuim door stress en burnout wordt door TNO geschat op 4 miljard euro per jaar.

In tijden van schaarste is toename van verzuimkosten in het bedrijf niet wenselijk. Een zieke werknemer kost het bedrijf 1 ½  tot 2 maal het bruto maandsalaris per maand. Extra geld en tijd gaat verloren, wat je als bedrijf hard nodig hebt om te blijven bestaan. 

Worstel je dus met hoog verzuim door stress en burnout op je afdeling en wil je verzuim en verzuimkosten verminderen en voorkomen, dan is preventief ingrijpen een must. Als bedrijf zul je moeten investeren, om verzuimkosten te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen, want in het ongunstigste geval moet de werkgever 12 jaar lang betalen voor een uitgevallen medewerker

Een valkuil is om er geen tijd en geld in te steken, omdat er schaarste is en er bezuinigd moet worden. Dit is kortetermijndenken, wat op de lange duur meer kosten met zich mee brengt.

Houdt er rekening mee dat investering in preventie uiteindelijk geld oplevert.  De investering in preventie betaalt zich heel zeker terug. Want stel dat je verzuim met 1% of 2% kunt verminderen, wat levert dat het bedrijf dan op?

Dus investeer als bedrijf in preventie.
Ben alert op psychische klachten, signaleer tijdig en onderneem actie!

Kortom:  In de crisistijd is toename van verzuim door stress en burnout een feit, maar extra kosten kun je voorkomen als je als bedrijf en als manager extra aandacht besteed aan de oorzaken en preventiemaatregelen treft. Onderneem actie.

Aanstaande woensdag bied ik je een gratis 3-delige online-videoserie aan over dit onderwerp. 
Dus houd je mailbox in de gaten.

 

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.