Ligtkrant


Stress? Heb je last van innerlijke of uiterlijke werkdruk?

Je komt de laatste weken steeds doodvermoeid thuis. Je lijdt enorm als gevolg van drukke dagen op je werk en wilt daar graag vanaf. Je zou graag wat meer lucht en ruimte krijgen. Maar wat is dan de oorzaak van deze werkdruk?
 
Dit geldt ook voor Jan en Josefine, beiden zijn elke avond uitgeput terug te vinden op de bank. Jan (52 jaar, accountmanager) heeft stressklachten en is oververmoeid doordat hij te veel werk heeft. Hij vertelt mij tijdens de coaching dat hij ’s avonds vaak nog laat aan het werk is; sommigen zaken moeten immers vandaag nog afgehandeld worden om morgen door te kunnen gaan met de taken die dan af moeten. Jan beklaagt zich over een te grote werklast. Josefine (41 jaar, doktersassistente) ervaart ook klachten van moeheid en een te veel aan taken. Ze raakt in paniek als ze over haar werk praat. Ze heeft zoveel verschillende taken die haar aandacht vragen, vertelt ze mij tijdens een consult. Ze voelt zich opgejaagd, raakt het overzicht kwijt en weet niet goed waar ze moet beginnen om de berg met werktaken kleiner te maken.
Geplaatst op 2 augustus 2021 | Lees meer »

7 tips om grenzen te stellen, zodat je sterker in het leven staat.

Grenzen zijn belangrijk, ze geven immers kaders en maken je sterk. Grenzen geven spelregels en speelruimte weer, waarbinnen je controle en greep houdt. Een grens zegt: ‘tot hier, en niet verder.’ Dat schept duidelijkheid en tegelijkertijd ook veiligheid, want iedereen weet hoe ver je kunt of wilt gaan en waar hij/zij zich aan moet houden bij jou.

Grenzen stellen is erg belangrijk, niet alleen voor jezelf, ook voor anderen. Grenzen geven aan wat er wel en/of niet van je verwacht wordt op het werk. Jouw eigen grenzen geven aan wat je zelf wel en/of niet (meer) wilt of aankunt. Je blijft binnen de kaders van je werk (jouw functie en verantwoordelijkheid) en ook jouw eigen kaders (jouw waarden en normenpatroon, jouw belastbaarheid en weerbaarheid).

 

Geplaatst op 19 juli 2021 | Lees meer »

Waarom begeleiding bij re-integratie zo belangrijk is.

Je bent een enige tijd uit de roulatie geweest, omdat je burn-outklachten had. Maar nu ga je weer aan de slag.  Als je weer energie hebt, je klachten zijn grotendeels verdwenen en je bent herstellende is het goed je werk weer langzaam te gaan oppakken. Vaak gebeurt dat in kleine stapjes. Je begint enkele uren per week en bouwt weer langzaam op naar je volledige werkuren.

Je wilt echt heel graag weer beginnen, maar tegelijkertijd zie je er enorm tegen op. Als de startdatum nadert, breekt het zweet  je uit. Hoe kan dat? Je slaapt slecht sinds je besloten hebt om weer te beginnen. Ja, zelfs je burn-outklachten komen weer opzetten. Je denkt; “Dat kan nooit goed zijn”. 

Geplaatst op 5 juli 2021 | Lees meer »

Wat weten succesvolle managers waardoor ze verzuim voorkomen?

Je bent een manager en je telefoon gaat. Er wordt gevraagd of je naar de afdeling wilt komen omdat Karin huilend op de werkvloer staat. Het is al deze tweede keer deze maand dat je hierom moet komen. Karin is erg emotioneel en loopt de laatste tijd op haar tenen. Door een klein akkefietje op de afdeling barst ze al in huilen uit. Wat moet jij met deze situatie?

In het nieuwe project werken Koen en Bob samen, maar ze kunnen niet zo goed samen door een deur. Koen is vaak boos en Bob is al meerdere keren langs geweest om te klagen. Je spreekt Bob aan op zijn verantwoordelijkheid: ”Jullie hoeven geen vrienden te worden, maar jullie zijn wel collega’s”. Bob blijft echter doorgaan.

Geplaatst op 21 juni 2021 | Lees meer »

Hoe ik je straks nog stress bestendiger kan maken met The Iceman Method

Al jarenlang volg ik de "Iceman", de man die 2 uur in ijs kan vertoeven zonder vriesschade aan ledematen op te lopen en zonder dat zijn organen er mee stoppen. Hoe is dat mogelijk? Deze vraag boeide me al jaren.
 
Zijn naam is Wim Hof, een Nederlander. Wereldwijd bekend omdat hij extreme dingen kan en doet. Wim traint zijn lichaam en geest in de harde natuur tijdens extreme en koude omstandigheden. Hij krijgt internationale bekendheid door ongekende prestaties die vooral te maken hebben met kou en al snel volgde zijn bijnaam "The Iceman".
 
Geplaatst op 7 juni 2021 | Lees meer »

5 oorzaken waarom je geen of onvoldoende grenzen stelt en in een burn-out kunt belanden

Gisteren kreeg ik een telefoontje: “Ik ben ziek, ik ben helemaal opgebrand. Volgens mijn huisarts ben ik burn-out. Hoe kan dat nu zo ineens?” Het rare is dat deze vraag klopt bij de diagnose. Waarom? Je voelt een burn-out meestal niet aankomen, omdat het een sluipend proces is. Je went steeds opnieuw aan de stressverhogende situatie, waardoor je het niet zelf in de gaten hebt. Het stressniveau wordt steeds opnieuw een normaal gevoel. En dan word je opeens “overvallen” door de reactie van je lichaam en geest.

“Dit ben ik niet. Ik ken mezelf niet terug.” Tja, dit zegt juist iemand die een burn-out heeft. Je was altijd sterk en kon heel veel aan. Je hebt het niet zien aankomen en je had dit echt niet verwacht van jezelf. En dat was ook zo, tot nu. Maar dit ben je dus ook! Je hebt een grens bereikt bij jezelf.

Geplaatst op 24 mei 2021 | Lees meer »

Overbelast door een aanleiding of een oorzaak?

Het word je allemaal te veel. Je ziet er tegenop om naar het werk te gaan, want je loopt op je tenen. Als je er tegenop ziet om naar het werk te gaan, is dat een teken dat er iets aan de hand is.

Bijvoorbeeld: Je hebt te veel taken, omdat je leidinggevende een ‘extra opdracht, met spoed graag ’ op je bordje gooide. Je bent ontzettend boos, want je komt in tijdnood en je weet niet hoe je deze klus ingepland moet krijgen.

 

Geplaatst op 10 mei 2021 | Lees meer »

7 stappen om een stress-situatie aan te pakken

Hoe krijg ik dit nu allemaal voor elkaar? Hoe moet het nu verder?  Stress ligt voor veel mensen op de loer. Vooral in deze tijd van economische crisis, waar er allerlei bezuinigingen zijn en waar er wordt ingeleverd op voorzieningen. Niemand heeft vat op wat er allemaal gebeurt in het leven en op de werkvloer; en dat kan leiden tot stress.

Je moet teveel doen in te weinig tijd: je hebt geen idee hoe je het allemaal voor elkaar moet krijgen. Je krijgt er zelfs buikpijn van.  Bij ziekte is er geen geld voor vervanging, waardoor taken moeten worden herverdeeld onder reeds bezette teamleden. En ook jij krijgt er extra taken bij. Je probeert prioriteiten te stellen, maar er blijft toch nog veel liggen. De extra druk geeft je veel spanning en het werk stapelt zich maar op. Je slaapt slechter en krijgt fysieke klachten.

Geplaatst op 26 april 2021 | Lees meer »

5 tips om je grenzen te leren kennen

Grenzen aangeven en stellen is belangrijk, want ze geven je kaders in je leven en werk. "Tot zover kan ik aan" of "Tot zover kan bij de ander gaan." Grenzen geven aan wat je zelf wel en/of niet (meer) wilt of aankunt. Je blijft binnen je mogelijkheden. Dat geeft je controle en greep, en dat geeft weer veiligheid. 

Ook op het werk zijn grenzen van groot belang. Grenzen geven de spelregels en speelruimte weer. Ze geven aan wat er wel en/of niet van je verwacht wordt. Iedereen weet hoever hij kan gaan en waar hij zich aan moet houden. Dat schept duidelijkheid en tegelijkertijd ook weer veiligheid.

Over je grenzen heen gaan geeft dan ook problemen en overbelasting. Je houdt geen rekening met je eigen mogelijkheden, je kwaliteiten en je beperkingen. Zo heeft ieder mens een goede balans nodig tussen draaglast en draagkracht. Niemand is onuitputtelijk. 

Geplaatst op 12 april 2021 | Lees meer »

Schaam jij je net als Mieke voor je burn-out?

“Ik schaam me zo en ik voel me gefaald” zegt Mieke tegen mij. Als je de diagnose ‘burn-out’ krijgt, ontstaat er vaak enorme schaamte voor jezelf en voor de situatie waarin je beland bent. Voorheen kon je alles en nu heb je het niet meer in de hand. Je hebt geen controle meer en dat is zwak!

Mieke wilde overal perfect in zijn en eiste daarom heel veel van zichzelf. Toen dat niet lukte, sprak ze over de ‘schaamte van het mislukken’. Ik ken een heleboel vrouwen als Mieke. Ze willen carrière maken, een perfecte echtgenote en een goede moeder zijn, zich profileren als een perfecte vriendin en een voortreffelijke huisvrouw, slank zijn, gezond eten, veel sporten, een volmaakt, perfect uiterlijk hebben, enzovoorts.

Geplaatst op 29 maart 2021 | Lees meer »

Stress? 3 tips om stress tegen te gaan

“Druk, druk, ik heb nu geen tijd.” Je blijft maar doorgaan en door rennen. Er ligt echter een gevaar op de loer: je neemt onvoldoende tijd voor jezelf. Het druk zijn en steeds maar doorgaan is een bekend fenomeen op de Nederlandse (en ik denk ook de Belgische) werkvloer. Vaak weet je maar al te goed dat je onder teveel stress staat en dat dit niet gezond is. De oorzaak is vaak dat je steeds maar doorgaat en niet of onvoldoende naar jezelf luistert.

Komt dit je misschien bekend voor? De druk om alles in je leven in balans te houden geeft je erg veel stress: je werk, je gezinsleven, je vrienden en familie. Op het werk zijn er veel eisen die aan je gesteld worden. Thuis moet alles op rolletjes lopen, anders loopt het in honderd: de kinderen, de was, het huishouden. En moeten de sinterklaascadeau’s nog gekocht worden in deze tijd van het jaar, en hiervoor wil je nog tijd in je agenda plannen om te winkelen. Bovendien wil je nog sporten deze week en eigenlijk ook die nieuwe film met die steengoede recensies in de bioscoop gaan zien. Maar dit moet allemaal eigenlijk teveel tussendoor en levert frustraties op. Hoe krijg je dit allemaal voor elkaar?

Geplaatst op 15 maart 2021 | Lees meer »

7 tips om minder te moeten en meer rust te krijgen

“Ik moet zoveel”, zegt Cecile tegen mij. “Ik ben zo moe en ik heb steeds minder lol in mijn leven. Wat moet ik nu doen?” Cecile (36 jaar) is HR manager bij een groot bedrijf.
Onze samenleving vraagt veel van ons. Werken en geld verdienen, voor de kinderen én voor jezelf zorgen, contacten onderhouden met familie en vrienden. Het huis, de tuin, op de school van de kinderen klusjes doen. En dan ook nog aan jezelf werken; je talenten ontwikkelen, niet stil staan maar meegroeien in de ontwikkelingen van je vakgebied, presteren, enzovoorts.

“Ik moet alle ballen in de lucht houden, want anders loopt het in het honderd”. Cecile is moeder van 2 kinderen en werkt 30 uur. Na het werk springt ze in de auto om tijdig op het schoolplein te staan. Ze brengt de kinderen naar de zwemles, doet de boodschappen, kookt, regelt de oppas, doet de was.  In het weekend gaat ze sporten, doet ze leuke dingen met het gezin, familie en vrienden. ‘s Avonds ligt ze doodmoe op de bank.

Geplaatst op 1 maart 2021 | Lees meer »

Hoe je stress en problemen oplost door verantwoordelijkheid te nemen

Als we tegen problemen aanlopen, wijzen we voor de oplossing vaak naar de ander. Maar klopt dat wel? Problemen ontstaan alleen als er twee of meerdere partijen zijn. De ander zegt of doet iets waar jij je niet in kunt vinden, en dit geeft een probleem.

Voorbeelden uit de praktijk, die je vast herkent:

  • “Mijn collega doet haar werk niet goed, waardoor er veel extra werk bij mij terecht komt. Door dit extra werk wordt mijn werkdruk behoorlijk verhoogd en loop ik op mijn tenen. Zij moet echt veranderen.”
  • “Mijn manager is nooit op de afdeling, zij is altijd onderweg. Daardoor loopt het niet lekker in het team en is er geen eenheid of saamhorigheid. Iedereen doet maar wat.”
  • “Als het systeem minder zou haperen, zou er minder stress zijn bij iedereen en zouden we beter presteren.”

     
Geplaatst op 15 februari 2021 | Lees meer »

5 goede redenen om je gevoelens en emoties te uiten

Ontladen en ontstressen is onder andere je emoties en gevoelens delen. Waarom is het delen van emoties en gevoelens met anderen zo belangrijk en waarom vinden wij dat zo moeilijk? Het is voor veel mensen niet gemakkelijk om hun binnenwereld te delen, want dan stel je je kwetsbaar op en dat is eng. Een ander zou je kunnen veroordelen of afwijzen en dat doet pijn. Daarbij is het ook intiem.

Robert kan bijvoorbeeld zijn gevoelens moeilijk onder woorden brengen en hij vindt het moeilijk om zich te laten zien. Hij voelt zich vaak alleen. Robert heeft vanuit zijn opvoeding niet geleerd om zich te uiten. Hij doet liever en praat liever niet over zijn problemen en gevoelens. Hij denkt dat praten de situatie alleen maar moeilijker maakt, maar daarmee staat hij wel alleen in zijn gevoelswereld.

  Geplaatst op 1 februari 2021 | Lees meer »

Hoe hoog is jouw stresslevel?

Een tijd geleden werd ik aangesproken door mijn kapster Eva. Zij vroeg mij of ik, als deskundige, haar kon vertellen of ze burn-out aan het worden was. Ze had op internet gezocht naar burn-outsignalen, maar ze kwam er niet helemaal uit. Ze had een zelftest ingevuld, maar de uitslag was te algemeen volgens haar. 

'Welke klachten heb je dan?' vroeg ik. 
'Ik heb vaak hartkloppingen, niet heftig maar wel storend. Soms heb ik kleine paniekaanvallen of word ik ineens onzeker. Ik wil liever alleen zijn, geen mensen zien en me opsluiten; rust. Ik heb een kort lontje, want ik erger me snel aan iedereen. En ik ben zo moe en moet me dwingen naar het werk te gaan.
Maar het is niet zo erg hoor, want ik werk nog steeds en kan het nog aan', eindigde Eva haar verhaal.

'Dus waar wacht je op, als het je tot nu toe allemaal wel meevalt. Op het moment dat je er bij neervalt?' vroeg ik haar.

Geplaatst op 18 januari 2021 | Lees meer »