4 manieren om werkstress te verminderen.

Geplaatst op 7 september 2020

"Werkstress beroepsziekte nummer 1" stond er 21 december 2013 geschreven op Nu.nl. Minister Asscher vraagt in 2014 extra aandacht voor dit onderwerp. Een derde van het verzuim wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten aldus minister Asscher (sociale zaken en werkgelegenheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij pleit daarom de aankomende 4 jaar voor extra aandacht aan dit onderwerp, gezamenlijk met werknemers en werkgevers. 
http://www.nu.nl/economie/3659850/werkstress-meest-voorkomende-beroepsziekte.html
 

Als voorbeeld  van werkstress noemt Asscher problemen rondom de werk-privébalans, baanonzekerheid, agressie en werkdruk, discriminatie en pesten op de werkvloer. In 2012 waren er 2,1 miljoen medewerkers die meldden dat ze geregeld onder hoge werkdruk moeten werken. 100.000 medewerkers worden systematisch gepest op de werkvloer. En ruim een miljoen mensen hebben te maken gehad met ongewenst gedrag van collega's.


"Werkstress is de belangrijke veroorzaker van beroepsziekte" Zegt Asscher. Maar klopt deze bewering wel, aldus NRC.nl. Het blijkt dat 40% van de werkende beroepsbevolking werkdruk ervaart. En uit de laatste werknemersenquête bij TNO blijkt dat werknemers werkstress als meest voorkomende oorzaak van beroepsziekte ervaren. Werkstress kan psychische aandoeningen tot gevolg hebben en dit is volgens de NCvB (Nederlands Centrum voor Beroepsziekten) de belangrijkste beroepsziekte. http://www.nrc.nl/carriere/2014/01/02/werkstress-beroepsziekte-nummer-een-klopt-dat/

 

Het feit ligt er: 
1/3 van het verzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten.

Er is iets aan de hand en er moet dus iets gebeuren! Het is belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken, zodat ziektes en verzuim voorkomen worden. De maatschappelijke dialoog die Asscher op gang wil brengen is goed, ongeacht wat er uitkomt. Het is van groot belang dat er wordt stil gestaan en nagedacht over werkstress, zodat er meer bewustzijn gecreëerd wordt en er gehandeld gaat worden.  

Want er heerst nog heel veel taboe over het onderwerp. Niet alleen willen bedrijven de discussie niet aan, ook medewerkers vinden het moeilijk om aan te geven dat ze worstelen met stressklachten. Want, zo wordt er gedacht, als je bent uitgevallen door een burn-out kun je je carrière wel vergeten.

En er zijn genoeg preventieve mogelijkheden.
Ik noem er 4, maar er zijn er nog veel meer uiteraard:

  1. Neem stresspreventie op in het beleid van het bedrijf.
  2. Train managers om stress- en burn-outklachten vroegtijdig te signaleren en adequaat in te grijpen.
  3. Leer medewerkers om mentaal weerbaarder en veerkrachtiger te worden. 
  4. En, als je dreigt te gaan verzuimen, zorg dat voor goede begeleiding.


Kortom, ik ben er van overtuigd dat werkstress kan verminderen en verzuim zal afnemen als er preventief gehandeld gaat worden. Dus ja, laat de maatschappelijke dialoog beginnen.

 

Leuk als je een reactie geeft onder dit artikel.

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.