5 noodzakelijke stappen als je stress- of burn-outklachten hebt

Geplaatst op 30 maart 2020
De vraag van Karin: 

"Ik ben twee maanden uit  de  roulatie geweest  met burn-outklachten. Ik was oververmoeid en sleepte me naar het werk. Ik sliep slecht en lag 's nachts te piekeren over wat ik nog allemaal moest doen. Dus in overleg met haar leidinggevende en de bedrijfsarts stopte ik enkele weken met werken, zodat op ik weer krachten kon komen.  Nu ga ik weer voor halve dagen aan de slag, want ik ben uitgerust en ik voel me goed. Maar het gekke is dat sinds ik weet dat ik weer ga beginnen, ik opnieuw wakker lig! En komen de burn-outklachten weer terug. Ik heb opnieuw slapeloze nachten  en piekert over  de vraag of het allemaal wel gaat lukken. Ik zie er tegen op om aan de slag te gaan en ben zelfs een beetje in paniek, want ik snap het niet meer. Wat is goed voor mij?"


 

Kern van het verhaal is dat Karin wel is uitgerust, maar er niets verandert in de jouw situatie. Door de afstand van het werk is er ruimte ontstaan en knapte Karin weer op. Maar Karin gaat terug naar de oude situatie, en daar is niets veranderd.  De oorzaak van haar burn-outklachten is niet opgelost.

Het is een valkuil te denken dat burn-out oververmoeidheid is, die met rust over. Burn-out meer is dan moeheid en anders is dan overspannenheid. Rust alleen is niet genoeg. Er moet daadwerkelijk is iets veranderen.

Een burn-out heeft altijd een reden en als je de oorzaak niet aan pakt, ligt terugval op de loer. En dat wil niemand natuurlijk.

Je bent  overbelast geraakt, dus zul je op zoek moeten gaan naar de oorzaak. Je zult moeten uitzoeken wat er gaande is. Hoe en waarom ben je in deze situatie terecht bent gekomen. En hoezo en waarom heb jij niet goed voor jezelf gezorgd.

Dus Karin op dit moment reageert je lijf op het feit dat je terug gaat naar een oude situatie die niet is opgelost. De klachten komen terug of er ontstaan nieuwe klachten.

Dus stel jezelf de volgende vragen: 

 1. Wat is de oorzaak van de overbelasting, de burn-outklachten?
   
 2. Wat is jouw aandeel hierin? Welke gedrag en karaktereigenschappen hebben je in deze situatie gebracht?
   
 3. En wat is het aandeel van het bedrijf? Soms kunnen er ook  privéomstandigheden zijn, die deze situatie voortbrengt. 
   
 4. Zoek naar een oplossing in de situatie en kijk wat jij moet gaan veranderen in je leven ofin je werkgedrag, zodat dit je niet meer gaat overkomen.
   
 5. Vraag hulp, want je hebt deskundige hulp nodig om daadwerkelijk uit de situatie te komen. Door onze menselijke blinde vlekken kun je eigen gedrag niet goed kritisch bekijken en worden de echte oorzaken vaak niet gezien of gemakshalve omzeilt. 

Kortom: Heb je burn-outklachten, neem afstand en rust om erger te voorkomen.  En weet dat er meer moet gebeuren dan alleen rusten,om daadwerkelijk te genezen.  Pak het goed aan, zodat je terugval voorkomt. 

Heb je een vraag, voel je vrij deze vraag naar mij toe te mailen. Ik zal je vraag beantwoorden in een van mijn volgende e-zines.

Ik nodig je uit voor een reactie.  

 

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.

 

Geplaatst op managersonline: klik hier en lees reacties.
Geplaatst op 112werkforum: klik hier en lees reacties.