7 stappen om een stress-situatie aan te pakken

Geplaatst op 26 april 2021

Hoe krijg ik dit nu allemaal voor elkaar? Hoe moet het nu verder?  Stress ligt voor veel mensen op de loer. Vooral in deze tijd van economische crisis, waar er allerlei bezuinigingen zijn en waar er wordt ingeleverd op voorzieningen. Niemand heeft vat op wat er allemaal gebeurt in het leven en op de werkvloer; en dat kan leiden tot stress.

Je moet teveel doen in te weinig tijd: je hebt geen idee hoe je het allemaal voor elkaar moet krijgen. Je krijgt er zelfs buikpijn van.  Bij ziekte is er geen geld voor vervanging, waardoor taken moeten worden herverdeeld onder reeds bezette teamleden. En ook jij krijgt er extra taken bij. Je probeert prioriteiten te stellen, maar er blijft toch nog veel liggen. De extra druk geeft je veel spanning en het werk stapelt zich maar op. Je slaapt slechter en krijgt fysieke klachten.


Interessant? Ontvang de gratis Ligtkrant in je mailbox


Met minder mensen meer werk verzetten.. Je moet ineens die belangrijke presentatie geven, terwijl je dat nog nooit hebt gedaan. De zenuwen gieren door je lijf en angst grijpt je naar de keel voor het nieuwe en onbekende. Je bent bang dat je geen woord uit je keel zal kunnen krijgen.

Stress ontstaat vaak als er iets van je gevraagd wordt wat je niet of onvoldoende beheerst. Je hebt de situatie niet onder controle en verliest het overzicht. Als je de controle verliest, leidt dit tot angst voor het onbekende. Angst is een voorteken dat er gevaar dreigt.

Stress hoeft niet alleen maar slecht te zijn, het kan ook een uitdaging zijn. Als je een gespannen situatie hebt overwonnen dan betekent dit dat je sterker bent geworden en bent gegroeid. Hiervan krijg je een kick, een goed gevoel. Jij hebt deze topprestatie geleverd en je bent er zelf ook sterker van geworden. De stress-situatie bleek uiteindelijk een kans om te groeien; heel gezond dus.

Stress wordt pas ongezond als de uitdaging te groot blijkt te zijn, de spanning te hoog oploopt en te lang aanhoudt. In dat geval blijft je lichaam op scherp staan in de gevaar-stand en dat is schadelijk voor je (mentale) gezondheid.

Wil jij de stress-situatie voor jezelf behapbaar maken, dan is het belangrijk om opnieuw controle over de situatie te krijgen. Je wilt immers de situatie weer kunnen beheersen, waardoor je lichaam uit de gevaar-stand kan komen. Alleen op die manier is je lichaam weer in staat om te kunnen ontspannen.

Een bekende valkuil is het ontkennen van de stress-situatie. Stress geeft immers angst en een naar gevoel. Je wilt je niet angstig of naar voelen. Eén van de overlevingsmechanismes van de mens is om in een moeilijke situatie te relativeren en de gevoelens daarbij uit te schakelen. Dat is een handig mechanisme, maar kan in sommige situaties nadelige gevolgen hebben.

Wil jij de situatie opnieuw onder controle krijgen, dan moet je ook naar je gevoel kijken. Gevoelens geven namelijk belangrijke signalen af. Als je deze signalen van jezelf leert kennen en herkennen, dan kun je ze op de juiste manier gebruiken.

Om de stress-situatie onder controle te krijgen, is het belangrijk om de situatie van een afstand te bekijken: een helikopterview. Wil jij jouw stress-situatie aanpakken? Zet dan de volgende punten op papier:

  1. Beschrijf voor jezelf de situatie objectief/feitelijk.
  2. Welke gedachten komen er bij je op? Schrijf ze allemaal op.
  3. Onderzoek je gevoelens. Ontken er geen, zie ze onder ogen. Je moet met name de nare gevoelens van je afschrijven.
  4. Bepaal welke overtuiging en mechanismes ten grondslag liggen aan je reactie. Waar zijn je gedachten en gevoelens op gebaseerd? Schrijf dit op.
  5. Beschrijf wat je moeilijk vindt in deze situatie. Wat zou je graag willen dat er veranderd?
  6. Schrijf op wat er nodig zal zijn om deze situatie zodanig op te lossen, dat je de situatie weer onder controle krijgt. Wat heb je nodig om weer het overzicht te verkrijgen?
  7. Onderneem actie en zorg dat je je weer goed voelt in de situatie.

Kort samengevat, je kunt zelf verantwoordelijk zijn voor minder stress. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk controle en grip houdt over je leven en je werk. Natuurlijk kun je ook groeien en een ontwikkeling doormaken bij stress-situaties, maar leer daarbij je grenzen kennen, en grenzen stellen!

 

Leuk als je een reactie geeft onder dit artikel.

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.