7 tips om minder te moeten en meer rust te krijgen

Geplaatst op 1 maart 2021

“Ik moet zoveel”, zegt Cecile tegen mij. “Ik ben zo moe en ik heb steeds minder lol in mijn leven. Wat moet ik nu doen?” Cecile (36 jaar) is HR manager bij een groot bedrijf.
Onze samenleving vraagt veel van ons. Werken en geld verdienen, voor de kinderen én voor jezelf zorgen, contacten onderhouden met familie en vrienden. Het huis, de tuin, op de school van de kinderen klusjes doen. En dan ook nog aan jezelf werken; je talenten ontwikkelen, niet stil staan maar meegroeien in de ontwikkelingen van je vakgebied, presteren, enzovoorts.

“Ik moet alle ballen in de lucht houden, want anders loopt het in het honderd”. Cecile is moeder van 2 kinderen en werkt 30 uur. Na het werk springt ze in de auto om tijdig op het schoolplein te staan. Ze brengt de kinderen naar de zwemles, doet de boodschappen, kookt, regelt de oppas, doet de was.  In het weekend gaat ze sporten, doet ze leuke dingen met het gezin, familie en vrienden. ‘s Avonds ligt ze doodmoe op de bank.


Door het al moeten, loopt ze op haar tandvlees. Dat kost Cecile veel energie en levensvreugde. Als je veel moet in het leven, kun je steeds minder genieten en gaan ook leuke bezigheden je steeds meer het gevoel van moeten geven.

Als je op deze manier in het leven staat, wordt leven overleven. En langdurig in de overlevingsstand staan, betekent in een hoge versnelling naar een burn-out toe racen. Je put jezelf steeds meer uit. Inspanning en ontspanning staan niet meer in verhouding.

Maar moet Cecile wel echt zoveel als ze denkt? We moeten allemaal iets in het leven en dat is niet perse fout. Uiteindelijk hebben we onze verantwoordelijkheden in het leven. Maar belangrijk is wel dat het moeten in verhouding staat met voldoende rust en ontspanning.

Sommige mensen denken zoveel te moeten, omdat ze zich overal verantwoordelijk voor voelen. Terwijl de omgeving dat niet vraagt. Het is niet altijd zo dat de omgeving van je vraagt wat je zelf denkt.

Ze voelen zich schuldig als ze zich niet voor 300% inzetten. En zo ook Cecile: ze denkt dat ze een slechte moeder of werknemer is als ze zich minder inzet. En ze vindt zichzelf al gauw egoïstisch als ze aan zichzelf denkt en zegt dat het teveel wordt.  

Dus wil je net als in het geval van Cecile minder moeten? Kijk dan naar jezelf en zoek antwoorden op de volgende vragen:

 1. Welke eisen stel ik aan mezelf?
   
 2. Hoe perfect wil ik zijn?
   
 3. Hoeveel controle wil ik hebben en hoeveel heb ik nodig?
   
 4. Zijn deze eisen wel reëel of leg ik de normen wel erg hoog voor mezelf?
   
 5. Als ik me minder zou inzetten, wat zou er dan kunnen gebeuren?
   
 6. Waarom wil ik eigenlijk aan zoveel vragen voldoen?
   
 7. Wat kan ik voor mezelf doen om minder te moeten?

 

Samengevat: Als je het gevoel hebt dat je veel moet in het leven, onderzoek dan het waarheidsgehalte van dit gevoel en kijk naar achterliggende gedachtes en overtuigingen. Door voor jezelf te zorgen voorkom je uitputting, stress en zelfs een burn-out.

 

Leuk als je een reactie geeft onder dit artikel.

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.