Als je stress hebt en ziek wordt van pestgedrag op het werk

Geplaatst op 27 april 2020

Wist je: 

* De schatting is dat pesten 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar veroorzaakt. En pesten op het werk komt steeds meer voor.   

* In totaal heeft een half miljoen Nederlanders dagelijks te maken met pesterijen, racisme en intimidatie. 
 

Gepest worden geeft heel veel stress. Als je moedwillig, meermaals en langdurig getreiterd en onrechtvaardig behandeld wordt, geeft dat een hoge mate van onveiligheid. Pesten schaadt de persoon, psychisch en soms fysiek. Met pesten gaat verder dan plagen. Je wilt iemand bewust dwarsbomen en schaden door bijvoorbeeld iemand dood te zwijgen, roddelen, te vernederen of uit te lachen. 


 

Luister naar het verhaal van Veerle (58 jaar, beleidsmedewerker):
"Ik heb sinds enkele jaren een nieuwe manager en deze manager is helemaal niet van plan op een goeie manier met mij om te gaan. Ze is beledigend, agressief, gemeen. Komt met een heleboel feitjes die niet belangrijk zijn om mij onderuit te halen, stok om een hond te slaan. Opgebouwd dossier, slechte beoordeling om met nog een volgende beoordeling tot functioneel ontslag over te gaan. Ik werk er 32 jaar!".

 

Veerle voelt zich door haar manager gepest en geïntimideerd. Ze lijdt aan ernstige stressklachten. Ze is met ziekteverlof. Ze heeft last van oorsuizen, te hoge spierspanning, depressief, slaapproblemen.

En dat kost niet alleen Veerle een heleboel pijn en verdriet, ook het bedrijf betaalt een prijs. Pesten kan leiden tot lichamelijke en geestelijke klachten, achteruitgang van de kwaliteit van het werk, toename van ziekteverzuim, ontslag en mogelijk tot zelfmoord. Veerle, een ervaren kracht met 32 jaar werkervaring zit al lange tijd thuis met stressklachten en dat geeft behoorlijke verzuimkosten. 

Pesten op het werk kan ziekteverzuim met naar schatting 50% doen toenemen. (Wikipedia). Pesten op het werk neemt steeds meer toe. 

Bij pesten is er altijd ongelijkwaardigheid in de relatie. Je kunt je minder goed verweren dan de ander. Je vind het moeilijk om terug te slaan of weet niet hoe je dat doeltreffend kan doen. Je bent bijvoorbeeld verbaal niet zo sterk als de ander of je hebt minder zelfvertrouwen.

En voor pesten heb je een altijd pester en een slachtoffer nodig, het is machtvertoon. Het slachtoffer is de zwakkere, die zich moeilijk kan verweren en dat geeft de pester de macht en de aanzet om door te gaan. Het is een wisselwerking, actiereactie en die doorbroken moet worden. 

Bij Veerle is er ook nog een ongelijkwaardigheid in functie, dat maakt het verweer en assertief-zijn wel moeilijker. Haar leidinggevende is haar meerdere. In die functie heeft ze de letterlijk de machtspositie ten opzichte van Veerle en kan ze meer invloed uitoefenen. 

Wat kan Veerle doen in zo'n situatie?

Kortom; Ben je het slachtoffer van pesten, onderneem meteen actie en kijk hoe je het beste uit de situatie kunt geraken. Laat de situatie niet oplopen. Kies voor jezelf. Soms kun je de situatie niet veranderen, maar wel hoe jij er mee om gaat. Kies wat het beste is voor jou!

 

Heb jij ook een vraag, voel je vrij deze vraag naar mij toe te mailen. 
Ik zal je vraag beantwoorden in een van mijn volgende e-zines.

  Ik nodig je uit voor een reactie.

 

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.