Los jij je problemen goed op?

Geplaatst op 2 november 2020

Stress en een burn-out zijn vaak gevolgen van een frictie tussen jou én iets uit de wereld om je heen. Een probleem staat nooit op zichzelf, maar ontstaat altijd in relatie met iets of met iemand uit je omgeving. Een probleem is een gebeurtenis welke zich afspeelt tussen twee partijen of tussen een persoon en een object of situatie.

De grootte van je probleem is persoonlijk. Wat voor de één een onoverkomelijk probleem is, blijkt voor de ander een fluitje van een cent. Bijvoorbeeld: Rene vindt zijn volle mailbox een klein probleem, hij skipt gewoon door de mails. Joris daarentegen, heeft het moeilijker. Hij wilt alle mails goed doornemen en beantwoorden, waardoor hij in tijdnood komt. Hij ervaart zijn volle mailbox als een groot probleem.
 


Interessant? Ontvang de gratis Ligtkrant in je mailbox


Een probleem kan je heel veel energie kosten en je leven beheersen. Als je probleem moeilijk oplosbaar lijkt, kan dit probleem aan je gaan knagen. Ter illustratie, slapeloze nachten kunnen leiden tot minder productiviteit op je werk, wat er wellicht voor zorgt dat je humeurig thuis komt. En als die humeurigheid lang genoeg duurt kan er weer ruzie met je partner ontstaan.  

Maar een probleem wordt pas een probleem als je geen oplossing ziet of als je niet weet hoe je met een bepaalde situatie om moet gaan. Er ontstaat onmacht en dat leidt tot stress. Een probleem ontstaat als je niet kunt of wilt voldoen aan datgene wat er van je gevraagd wordt of als het indruist tegen je waarden- en normenpatroon.

Wat is nu eigenlijk een probleem?

Kortom: wil je stress en een burn-out voorkomen, dan is het belangrijk om je probleemoplossend vermogen te vergroten. 

Hieronder een stappenplan om vat te krijgen op je problemen, ze onder de loep te nemen en uiteindelijk op te lossen.

In het kort: problemen zijn obstakels bedoeld om te overwinnen. Problemen zijn vervelend, maar het overwinnen van problemen maakt je sterker. Zonder problemen zouden we immers in onze comfortzone blijven zitten. 

Verminder stress en verhoog je weerbaarheid. Zorg voor jezelf. Heb je de tools niet in huis? Leer ze. 

 

Leuk als je een reactie geeft onder dit artikel.

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.