Spanning door irritatie op het werk. Hoe ga je er mee om?

Geplaatst op 25 mei 2020

Vandaag de vraag van Marlies:

“Wat als je je mateloos irriteert aan je directe collega's? Ik heb een collega die heel bemoeizuchtig is en een collega die geen beslissingen neemt. Nu me dat opgevallen is, focus ik me daar helaas op. Graag hoor ik je advies”

 

Goede vraag, want irritatie is een menselijk reactie en komt veel voor.
Om je vraag te beantwoorden moeten we eerst gaan kijken waardoor irritatie ontstaat.

Irritatie ontstaat doordat de ander niet voldoet aan jouw verwachtingen. Jij hebt een andere invulling (normen, waarden en verwachtingen) over werkgedrag en samenwerking. Jouw visie is dat een goede collega beslissingen moet nemen en  niet bemoeizuchtig is.


Interessant? Ontvang de gratis Ligtkrant in je mailbox


 

Doordat je collega niet voldoet aan jouw verwachtingen roept dat reactie op, emoties en gedachtes: Je bent boos, verdrietig of teleurgesteld. En je krijgt gedachtes zoals in jouw geval zou kunnen: “Ik moet alle beslissingen hier alleen nemen of ik word gecontroleerd door een bemoeizuchtige collega.”  
Duurt deze situatie lang, dan kan deze situatie behoorlijke gaan irriteren. En …hoe meer je oppot hoe meer spanning er ontstaat.

En dit alles komt wel voort uit jouw verwachtingspatroon. 
Dus kijk, voordat je actie onderneemt naar jezelf en vraag het volgende af:

Stap 1:

Stap 2: Vervolgens kun je het volgende doen

Misschien is dit wel voldoende en wordt met dit gesprek heel veel opgelost. 
Maar je kunt nog een vervolg stap zetten.


Stap 3: 

Stap 4:

Kortom: Blijf niet rondlopen met irritatie. Kijk niet alleen naar de ander, maar ook naar jezelf. Het risico bij oppotten is dat door de toename van de spanning de pot kan gaan barsten. 

 

Ik nodig je uit voor een reactie.

 

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.