Tips en tools om stress-situaties en stress-reacties te leren herkennen

Geplaatst op 19 oktober 2020

StressreactieSta jij wel eens stil waarom en wanneer er bij jou stress ontstaat en wat de gevolgen daarvan zijn? Het geeft je inzicht als je nu even de tijd neemt om te analyseren wat er eigenlijk gebeurt bij stress.  

Caroline (35 jaar, manager ICT) ervaart stress bij een hoge werkdruk; ze wordt chaotisch en raakt verward. Door de stress voelt ze zich onzeker in haar werk. Caroline raakt het overzicht kwijt door de hoeveelheid werk en het tijdsgebrek. Ze kan daardoor moeilijk keuzes maken en ze raakt nog verder van huis. In deze situatie ervaart ze enorm veel stress.

Bij Claas (45 jaar, mediaspecialist) ontstaat er onrust en boosheid als zijn alleenstaande vader zijn arm breekt en een beroep op hem doet. Deze plotselinge zorgvraag bezorgt Claas stress en paniek, omdat het bovenop zijn drukke baan en gezin komt. Hij wil graag zijn vader helpen, maar vraagt zich af hoe hij het voor elkaar kan krijgen.
 


Negatieve stress is een aanslag op je gezondheid. Wanneer deze situatie te lang duurt, dan loop je de kans om burn-out te geraken. Problemen als slapeloze nachten, maagklachten, gespannen spieren, hoge bloeddruk, enzovoorts; het zijn allemaal het gevolg van stress. Je kunt zelfs doodgaan aan stress.

Wil je stress voorkomen? Dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat er gebeurt met jou. Hierdoor kun je leren ingrijpen en weet je wat te doen bij stress. Zelfinzicht geeft keuzemogelijkheid en handelingsvrijheid; waardoor de stress verminderd. Je kunt dus groeien in een situatie.

Let op, de grote valkuil is om mee te gaan in de stress-situatie. Door een overlevingsstrategie te zoeken in de stress-situatie heb je soms geen goed overzicht meer. Je probeert je hoofd boven water te houden in deze situatie.

Overleven is echter geen oplossing en het heeft zelfs een tegenovergesteld en negatief effect. Hoe langer de stress-situatie duurt, hoe meer stress er onstaat omdat er niets wordt opgelost.

Laten we stress nader onderzoeken en kijken wat gebeurd als er bij jou stress ontstaat.

Je kunt ook bij jezelf onderzoeken of jij teveel stress hebt.

Leer jezelf kennen, dat zorgt echt voor minder stress. Ontdek welke situaties bij jou stress veroorzaken en hoe jij hierop reageert. Door zelfinzicht krijg je een overzicht en krijg je grip op de situatie.

Volgende keer gaan we verder in op dit onderwerp. 

 

Leuk als je een reactie geeft onder dit artikel.

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.